Ejmour Touls
“Džentlmen u Moskvi”

Ukoliko ste ikada poželeli da otputujete u Moskvu, a niste još imali tu priliku, nakon čitanja “Džentlmena u Moskvi” ta želja će vam postati goruća.

Ova predivna knjiga nas podseća na to ko su gospoda i kako se ponašaju. Kada bismo mogli da opišemo džentlmena u jednoj osobi, to bi sigurno bio lik grofa Aleksandra Rostova. Stara svetska elegancija proteže se kroz čitav roman i pravo je osveženje vratiti joj se.

Grof Aleksandar Rostov osuđen je na kućni pritvor u Hotelu “Metropol” u Moskvi od strane boljševičkog tribunala za pisanje pesme za koju su smatrali da podstiče na pobunu. U vreme burnih godina ruske istorije nakon Oktobarske revolucije, unutar elegantnog Metropola grof se prilagođava okolnostima života kao “bivša osoba” i živi pun život otkrivajući dubine svoje humanosti.

Rostov je čovek istančanog i prefinjenog ukusa za vina, hranu i književnost. Iako je smešten u potkrovlje hotela, on nastoji da održi svakodnevnu rutinu istražujući razne kutke hotela, povezujući se sa osobljem i uspostavljajući poseban duhovni odnos sa devetogodišnjom, Ninom. Ono što me je zadivilo je grofovo prihvatanje situacije u kojoj se našao. On ne očajava i ne miri se sa svojom sudbinom, nego čini najbolje što može od svog života ostajući dosledan sebi, svojim manirima i šarmu.

Radnja romana obuhvata četiri decenije i iako se Staljin i Hruščov osećaju, Ejmour Touls politiku tretira samo kao mračnu senku u grofovom životu. Hladnoća političkih događaja van hotela Metropol sigurno se oseća, ali za grofa i njegove prijatelje one su samo prolazne slike spoljnog sveta.

Toliko topline, divnih ljudskih odnosa, ljubaznosti među ljudima, dobrote i dobročinstva nisam skoro pročitala u jednom romanu. Ova knjiga nas oplemenjuje, topi i greje dušu. Vraća veru u ljudskost u okrutnim vremenima.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]