Džanin Kamins
“Američka prašina”

Rafal kojim počinje ovaj moćni roman “Američka prašina” zakucao je moj pogled za svoje redove. Čitala sam ga pod konstantnim adrenalinom i neizvesnošću. 450 strana se topilo pred znatiželjom sleda događaja. Kada je izašao ovaj roman, podigao je neverovatnu prašinu u Americi i svetu jer se bavi osetljivim pitanjima južnoameričkih migranata, rasne netrpeljivosti, meksičkih kartela i ubistvima novinara koji su se usudili da pišu o njima. Javnost se podelila na ljubitelje i kritičare ove knjige. 

Lidija Kihano Perez vlasnica je knjižare u Akapulku. I s obzirom na surovo okruženje okršaja narko kartela, ona, njen muž Sebastijan i sin Luka žive relativno normalnim životom koliko to navedene okolnosti dopuštaju. Sve do jednog dana kada Sebastijan, po struci novinar, objavljuje članak – biografiju vođe kartela Baštovani, Havijera. Upravo tom osvetničkom scenom ubijanja 16 članova Lidijine porodice počinje roman i tako se otvaraju vrata pakla za jedine preživele, Lidiju i njenog sina Luku. Da nesreća bude još veća, Lidija nosi teret krivice jer je ona lično poznavala i družila se u svojoj knjižari sa Havijerom, ne znajući ko je on. Njih dvoje razvijaju toplo prijateljstvo koje se kod Havijera razvilo u emocije i on joj se otvorio na način na koji se nikome dugo nije. Utoliko je osveta bila bolnija i strašnija.

Lidija i Luka kreću na put SAD, put od 4500km do slobode, postajući migranti iz sopstvenih duša, strahova, života i migranti u pravom smislu te reči. Nakon tragedije koju su doživeli, postali su dva bića koja se bore za goli život, za trunku sećanja na porodicu i za međusobnu ljubav koja želi da živi i da ih hrani životnom energijom.

Mislim da ćete voleti ovu knjigu. Svakako ćete je čitati zaprepašćeno i sa zebnjom. Shvatićete da se nismo rodili baš na najgorem mestu na svetu, kako to nekada umemo da kažemo. 

Ono što mi se svidelo u ovoj knjizi je to da fokus nije na zločincima, nego na žrtvama, jer je to učinilo da ne mrzim, nego da saosećam, tugujem i bodrim ih da u beznađu na koje su osuđeni pronađu zračak svetlosti koji će obasjati njihov put spasenja i pomoći im da nastave da žive.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]