Dubravka Ugrešić
“Štefica Cvek u raljama života”

Kako održati idealnu liniju? Kako sačuvati mladalački izgled kože? Kako pronaći idealnog muškarca? Kako održavati dom? Kako odgajati decu?

Ovakva pitanja oduvek su bila predmet interesovanja većine žena. Nedavno sam izvukla sa police knjigu moje mame “Abeceda za svakoga” iz 1975. godine. Pršti od saveta o braku, deci, cveću.. Iskreno sam se nasmejala čitajući neke i razmišljajući o nama ženama i težnji da u svemu ostvarimo očekivane ciljeve. 

I ne čudi onda kako je Dubravka Ugrešić još 1981. godine došla na ideju da napiše knjigu “Štefica Cvek u raljama života” koja je i danas aktuelna. Baš su ralje – budi kulturna, pristojna, odmerena, dama, završi fakultet, lepo se udaj, budi dobra prijateljica, domaćica, supruga, majka.. A glavni lik ni manje ni više, nego Štefica. Dubravka kroji ovaj patchwork roman štepajući scene iz života mlade Štefice koja živi sa tetkom iz Bosanske Krupe, nema momka i nije se udala, a očajnički to želi i zbog toga “pada u depresiju”. Kao i većina žena zavedenih ljubavnim filmovima i romanima sa happy endom, tako i Štefica čita “Gospođu Bovari” i nada se svome srećnom kraju. Svakodnevno dobija praktične savete za život i pronalazak princa na belom konju od svoje iskusne koleginice Marijane, a realnost je sudar očekivanja i razočaranja i promašaja. Ovaj duhoviti roman koji smehom najviše boji tetka iz Bosanske Krupe doživeo je 1984. veoma popularnu istoimenu ekranizaciju koju sam gledala davno i neminovno sam čitajući imala likove Radeta Šerbedžije, Bate živojinovića, Mikija Manojlovića, Mire Furlan i Bogdana Diklića pred očima.

Dodatan ugođaj ovog romana daje vizuelni momenat dizajnom štepanih i ukrojenih stranica Booka izdanja. Volećete hrvatsku Bridžet Džouns, smejaćete se, ali ne podsmevati i zajedno sa njom nadati se srećnom kraju.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]