Domeniko Starnone
“Pertle”

Odjeknula je vest, kao munja, da je Elena Ferante pod novim pseudonimom napisala roman “Pertle”. Nije slučajno to što je povezuju baš sa Domenikom Starnoneom jer je on suprug Anite Raja, za koju jedan italijanski novinar tvrdi da je, ustvari, Elena Ferante. Neporecive su neke sličnosti. Radnja romana “Pertle” se dešava u Napulju, iako za razliku od knjiga Elene Ferante u kojima sam mogla da osetim miris napuljskih ulica i rejona, ovde nema ni “N” od te atmosfere. Kao i u Eleninoj knjizi “Dani napuštenosti”, tema romana “Pertle” je propali brak. Ovde bih ja stavila tačku na te sličnosti jer su razlike mnogo značajnije.

Roman “Pertle” se sastoji iz tri dela, tri perspektive učesnika bračnog loma i tri vremenska razdoblja. Roman počinje pismom žene Vande i ironičnim osvrtom na nastalu situaciju.

„Ako si zaboravio, poštovani gospodine, podsetiću te: ja sam tvoja žena. Znam da ti je nekada bilo drago zbog toga, a sada ti je najednom neprijatno“.

Količina gorčine i tereta se sručava na nas i sa prezirom prema preljubniku koji je ostavio ženu i dvoje dece zbog mlađe ljubavnice, pristupamo drugom delu kada istu priču otkrivamo iz perspektive muža Alda. Mržnja koju osećamo prema njemu se preobražava u sažaljenje i to je ono što iznenađuje i daje literarnu vrednost ovom romanu. Treći deo je napisan iz ugla dece, sada odraslih ljudi, žrtava neuspelog braka. 

Naziv romana “Pertle” simbolično predstavlja veze koje gradimo sa ljudima. Različiti su načini vezivanja pertli, a u zavisnosti od toga kakve su te spone, stegnute, čvrste ili labave, takvim koracima idemo kroz život 

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]