Debra Levi
“Ka kući plivajući”

Čudna atmosfera, misteriozno čudna, vlada u ovom kratkom i slojevitom romanu “Ka kući plivajući” britanske književnice, Debre Levi. Tome su doprineli likovi koji su se sticajem neslučajnih okolnosti našli u letnjikovcu na jugoistoku Francuske i svako od njih u sebi nosi skrivene tajne. Ovaj roman je bio u užem izboru za Bukerovu nagradu.

Džo Džejkobs je poznati pesnik u klimavom braku sa egzotičnom novinarkom, Izabel Džejkobs i imaju četrnaestogodišnju ćerku Ninu. Sa njima vilu dele porodični prijatelji Mičel i Lora. Uljez u njihovom društvu je Kiti Finč – botaničarka, depresivna čudakinja, zaluđena Džoovom poezijom i time da sa njim ima neku posebnu vezu i ona je ta koja podiže talas senzualnosti, misterije i simbolike u ovoj priči. I sporedni likovi kao što su, Jurgen, nemački hipik i kućepazitelj, ludo zaljubljen u Kiti, Klod, konobar za kim čezne Džoova ćerka, Nina, kao i Medlen Šeridan, stara gospođa, komšinica, prozori su kroz čije oči bolje upoznajemo Džejkobsove i njihove porodične odnose.

Kada Džo Džejkobs, Izabel i prijatelji zateknu nago telo Kiti Finč kako pluta u bazenu letnjikovca, sve ih prođe smrtna jeza. Iako otkriju da se Kiti nije utopila, ta jeza ih prati kroz niz događaja koji slede, upliće njihove sudbine zaranjajući još dublje ka dnu sa nadom da će okovi njihovih tajni popustiti i osloboditi ih da se plivajući vrate kući.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]