Danijela Krin
“Ljubav u slučaju opasnosti”

“Ljubav u slučaju opasnosti” nemačke autorke, Danijele Krin, roman je, tačnije 5 priča o 5 žena povezanih međusobnim vezama. Te veze su realne, njihovi životi se prepliću na više nivoa, ali još čvršća nit koja ih povezuje je usamljenost, tuga, nesnađenost i emotivna neostvarenost. 

Za Paulu su srećni životni trenuci samo kratkotrajni bljeskovi sa dalekosežnim tragovima osećaja tuge, bola i gubitka. Konstantno sam imala osećaj bola dok sam čitala priču o Pauli. Najpre zbog nedostatka roditeljske podrške i topline, zatim zbog toga što nema nikakve standarde u vezi sa svojim životnim izborima pa i sa izborom partnera. Kao da je samo dopustila da joj se Ludvig desi bez previše razmišljanja. Vibrirala je nedostatkom muževljeve pažnje i ljubavi. A onda se desio gubitak deteta i ta tuga je udavila i poslednje iskre radosti koje je imala. Trenutke usamljenosti ublažavala joj je jedina prijateljica, Judit.

Judit Gabrijel je doktorka srednjih godina, ljubiteljka konja, manji ljubitelj ljudi. Tome su doprineli i svakodnevni susreti sa različitim pacijentima i njihovim životnim pričama. Usamljenost je njeno srednje ime. Kako bi je umanjila, u potrazi je za muškarcem, ali i tu deluje potpuno izgubljeno, jer ni sama ne zna šta želi – bezobavezni seks, prolaznu vezu ili romantičnu ljubav. Traga za muškarcem putem interneta, birajući ih kao što se bira garderoba. Toliko su joj i trajali. Jedinu vezu koju je u životu izgradila je sa Paulom, junakinjom prve priče, i Bridom, svojom pacijentkinjom.

Brida je studentkinja književnosti, pisac. Brida zapravo ne zna šta je. Njena nesigurnost i povodljivost potpuno joj menjaju životne tokove. Bridi je samovanje bilo prirodno stanje. Bila je jedino dete odraslo u kući na ivici šume. Tada nije  imala izbora, a kasnije je samoća bila njen izbor. Udala se za Geca iz ljubavi, dobili su dvoje dece. Želela je više. Želela je vreme za sebe kako bi pisala. Zanesena Juditinim pričama, stavlja svoj život na kocku i tone još dublje u svoj nespokoj.

Malika je profesorka violine. Odrasla je željna ljubavi i pažnje pored zauzetih i bezosećajnih roditelja koji su svu pažnju čuvali za mlađu sestru, Jorindu. Vreme samoće je nestalo onog trenutka kada upoznaje Geca u ordinaciji dr Gabrijel. Uticaj njenih roditelja je prestajao tamo gde je počinjala njegova ljubav.

Jorinda je mažena i pažena ćerka, glumica, majka dvoje dece. Jedino čega je ostala željna, od kada zna sa sebe, je Malikine ljubavi. Disfunkcionalna matična porodica nije bila dovoljna da u njoj razvije želju za stvaranjem bolje. Srećom, ona koja joj je uskraćivala ljubav, znala je da je nadomesti kod Jorindine dece.

Ovaj roman dotiče život žena iz različitih perspektiva majke, ćerke, supruge, ljubavnice, bivše žene i sestre. One prolaze kroz različite traume i pokušavaju da ih prevaziđu kako umeju. Njihove priče nas uvlače i drže pažnju. Realne su, svaka od nas se može pronaći u nekoj. Pažnji je, doprinela uvezanost priča i radoznalost da otkrijem drugu stranu svake od njih.

Da li su za ljubav dovoljna osećanja i romantika? Ili se ona pokaže tek u slučaju opasnosti? Saznaćete.

Ja sam za ljubav u svim slučajevima i uvek!

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]