Ani Erno
“Jedna žena”

Prva rečenica romana “Jedna žena” Ani Erno započinje rečima “Majka je umrla..”. Knjigu sam pročitala pre godinu dana, ali upravo zbog te rečenice, sa kojom je tako teško suočiti se u mislima, a kamoli u stvarnosti, nisam se usudila da pišem o njoj. U tom trenutku i moja majka je bila loše, a Vojkina, od koje sam dobila ovu knjigu, preselila se u večnost. Zato sam je oćutala toliko dugo.

Samo onaj ko lično doživi bol gubitka, zna kolika je. Nakon primarnog šoka, usledi traženje produžetka života u sitnicama, ritualima, datumima… 

“Sada imam dojam da pišem o majci kako bih ja nju donijela na svijet.”

Autobiografska, ispovedna proza svojstvena je Ani Erno. U ovom romanu, analizom svojih sećanja, Ani traga za istinom o svojoj majci pišući o njenom životu i smrti. 

Prisećajući se maminog života od njenog rođenja, preko školovanja, do prvog posla koji je činio civilizovanijom od drugih seoskih devojaka, Ani oživljava svoju žestoku i ponosnu majku koja je volela da čita sve što joj padne pod ruku. Kada se udala za Aninog oca, vedrog čoveka mirne naravi, nije izgubila poslovne ambicije, a otac ju je u tome pratio.

“On je slijedio nju, ona je bila društvena pokretačka sila njihova braka.”

Svoju neuslišenu želju za znanjem, majka je proživljavala kroz Ani. Ali vremenom one su se udaljile. Nedovoljno su razgovarale, a kamoli poveravale jedna drugoj. Majka je prestala biti njen uzor. 

Kada Ani ode na studije književnosti, majku nešto radije viđa iako joj ne nedostaje. Tek kada reši da se uda, u organizaciji tog venčanja nazire se jedina bliskost majke i ćerke. A sa rođenjem dece, Ani skoro potpuno gubi osećaj za majku. 

Analizirajući svoj odnos sa majkom, koji nije bio nimalo jednostavan, Ani pokušava bolje da razume sebe i kako je to iskustvo oblikovalo kao osobu. 

Objavljivanje ove knjige, za Ani Erno je bila zvanična potvrda majčine smrti. Divim se njenoj iskrenosti i hrabrosti da piše o svojim iskustvima. Njeno pisanje je ponekad sirovo i surovo, ali tako moćno i dirljivo! Nećete moći ostati ravnodušni!

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]