Aleksandra Mihajlović
“Kroz prstohvat cimeta”

Naziv romana Aleksandre Mihajlović “Kroz prstohvat cimeta” mogao bi da nasluti pitku, romantičnu priču, toplu i porodičnu. Dočeka vas posve nešto drugačije. Komplikovanost i zamršenost odnosa glavnih likova vode nas u dramu čije će nas razrešenje veoma iznenaditi.

Moram odmah da iskažem svoje divljenje zbog istraživanja i posvećenosti koju je Aleksandra morala imati kako bi napisala ovaj kompleksni i višeslojni roman.

Smena glasova naratora stvara dinamiku ove priče koja ima elemente trilera, romansirane istorije, filozofije i psihologije. Iako su glasovi pojedinačni, oni prelaze u dijalog koji nas vodi do neočekivane drame i završnice kada naši junaci dostižu samospoznaju i pronalaze svoj mir. 

Itana i Vedrana su bliznakinje, kao i Veles i Vesna. Itana je na fakultetu učila istoriju umetnosti. Nestala je zajedno sa Vedranom koja je ubijena u pokušaju raskrinkavanja elitne prostitucije. Itana je zadržala samo svoje fizičko obličje dok se ne osveti za sestrinu smrt.

“Naša snaga je samo u onima koje volimo. Taj alfabet naučimo u detinjstvu. A često, kasnije, njime ne umemo ni reč zapisati.”

Vesna je doktorka, divna majka i zaljubljena supruga Davorina, koji tu ljubav nikako ne zaslužuje. Sa njim ima sina Vida i ćerku Danicu. 

Veles je Vesnin brat blizanac, bivši docent estetike, besposličar, tumaralo, hedonista, Don Žuan… Opsednut je sudbinom kraljice Natalije Obrenović. On je u njenoj sudbini tražio odgonetku sopstvenih životnih dilema. U hotelskoj sobi u Italiji, uz nagoveštajni miris cimeta, pronalazi prvo od niza pisama upućenih njemu, davno upokojene kraljice Natalije. Sličnost sudbine kraljice i njegove sestre Vesne, naveo ga je da prvi put u životu reši da bude svrsishodan i pomogne svojoj sestri. 

“Najviše zaboli bol onoga koga najviše volimo.”

Veles je svojih studentkinji Mileni napravio dete, koje ne želi. Vesna bez previše razmišljanja, prati svoju humanu prirodu i usvaja Ladu, pravi savršenu petorku u kojoj Davorin podiže sidro i napušta brod. 

Velesu je nevezivanje bilo životni imperativ, vodio se Kjerkegorovom filozofijom slobode od svake odgovornosti, sve dok nije osvestio da mu najveću ulogu u životu imaju njegova bliznakinja Vesna, kraljica Natalija i Lada. 

Iako Vesna naslućuje promene kod svog muža, budući ludo zaljubljena u njega, ne vidi šta se zapravo krije iza tih promena. A krije se puno toga. Svi ovi likovi imaju međusobne veze i komplikovane odnose koje ovu priču čine misterioznom.

Mešavina istorijske i psihološke drame, kao i misteriozne krimi priče ono je što ovaj roman izdvaja i čini ga vrednim i posebnim. 

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]