Alehandro Palomas
“Majka”

Alehandro Palomas, mladi španski pisac, u svojoj knjizi “Majka” predstavlja likove jedne ranjene porodice, slikajući poetičnom naracijom njihove  unutrašnje svetove, prepune simbolike i emotivnim dijalozima koji isceljuju kako njegove likove, tako i čitaoca.

Majka, Amalija, uoči novogodišnje noći okuplja i toplo prigrljava svoju voljenu decu Emu, Silviju, sina Fer i svog brata Eduarda. U samo nekoliko sati porodičnog okupljanja, raspleo se čitav svet svih njegovih članova. Retrospektivno, iz prvog lica naratora, sina Fer, otkrivamo njihove životne priče od trenutka kada ih je otac napustio, ostavivši pustoš na finansijskom i emotivnom planu.

I to nije jedina bura u njihovim životima. Svako ponaosob proživljava sopstvenu i sve one produbljuju porodičnu pustoš.

“Nećeš pronaći mir bežeći od života, Leonarde.”
Virdžinija Vulf u filmu “Sati” prema istoimenom romanu Majkla Kaningema

I tako svi oni beže od života, Silvija u nesrećan braku i očaj zbog nemogućnosti da rodi, Ema u svoj svet tuge zbog gubitka partnerke, Sare, i Fer u svoje nesigurnosti zbog propale veze sa Andresom i nedostatka očinske figure. Majka, koja je oprostila svom mužu, ali ne i ocu svoje dece zbog napuštanja, započinje drugi život u zrelim godinama sa jednom jedinom misijom – da svoju decu vrati u život!

Ono što majka može, niko ne može. Ova rečenica u potpunosi oslikava Amaliju. Iako deluje luckasto, ishitreno, nezrelo i uvek govori pogrešne stvari u pogrešnom trenutku, ova čudesna žena je snaga i potpora koja će na najemotivniji mogući način sakupiti parčiće svoje dece i povratiti im mir.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]