Afiniti Konar
“Zgažene bulke”

Iznenađena sam kako je moguće da se jedan od najvećih zločina koji se dogodio u istoriji ljudskog čovečanstva oboji nadom i ljubavlju. Američka spisateljica Afiniti Konar uspela je u tome. Gledajući surovu realnost i sopstvenu sudbinu očima dece, priča o bliznakinjama zarobljenim u Aušvicu u zverinjaku doktora Jozefa Mengelea, poznatog kao “anđeo smrti” dobija posve drugačiji ton od očekivanog tragičnog. Ova predivna i bolna knjiga će vas zadiviti uzvišenosću nade kojom odiše.
Bilo je nemoguće da ostanem ravnodušna pred sudbinom bliznakinja Perl i Staše. One su bile deo populacije blizanaca podvrgnutim surovim eksperimentima dr Mengelea sa “višim ciljem”. Jednost i ljubav među sestrama, zajedničke igre i neugasla nada su ono što ih je održavalo u životu. Kada jedne zime Perl nestaje, uprkos uverenju ostalih logoraša da je mrtva, Stašu vodi vera i želja da pronađe sestru i da se osveti za sve što im je učinjeno. Čitala sam roman stegnutog grla, sa suzama u očima i bolom u grudima. Neprestano sam se pitala kako je moguće da postoje takvi ljudi monstrumi, kako je moguće da neko svesno naudi deci, kako je moguće da neko sebe smatra vrednijim življenja, kako je moguće, kako je moguće…
Sve je moguće! I sve se to zaista dogodilo! Ostaje gorak ukus zbog nepravde i nedozivljene kazne dr Mengelea. Medjutim, ko smo mi da sudimo bilo kome. Možda je upravo život koji je živeo nakon svojih nedela bio najveća kazna koja ga je mogla snaći na ovom svetu.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

Dodajte komentar

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]