5 knjiga koje su ostavile najveći utisak na mene u 2019. godini

2019. mi je bila izuzetno plodonosna što se tiče čitanja, a samim tim i izuzetno ispunjena. Pročitala sam dosta knjiga, ali izdvajam 5 koje su ostavile najveći utisak na mene:

  • Knjiga “Deca Volge” je satkana od beskrajne ljubavi šulmastera Baha prema svojoj dragoj Klari i prema deci, ljubavi toliko velikoj da rađa strah koji parališe, koji ledi dušu, razum, vreme. Strah koji oduzima čula i ne dopušta da postoji ništa van njega! Ratovi su se vodili, Volga ledila i otapala, smenjivale se vođe, ljudi se rađali i ginuli, ali u Bahovom svetu je postojalo samo jedno- želja da zaštiti i sačuva one koje voli, po svaku cenu. 
  •  Kada bismo mogli da opišemo džentlmena u jednoj osobi, to bi sigurno bio lik grofa Aleksandra Rostova iz knjige “Džentlmen u Moskvi”. Stara svetska elegancija proteže se kroz čitav roman i pravo je osveženje vratiti joj se. Grof Aleksandar Rostov osuđen je na kućni pritvor u Hotelu “Metropol” u Moskvi od strane boljševičkog tribunala za pisanje pesme za koju su smatrali da podstiče na pobunu. U vreme burnih godina ruske istorije nakon Oktobarske revolucije, unutar elegantnog Metropola grof se prilagođava okolnostima života kao “bivša osoba” i živi pun život otkrivajući dubine svoje humanosti.
  • “Besani” su priče o raznim oblicima ljubavi ispričane u kratkoj formi propraćene savršenim odabirom muzike. Kombinacija muzike i priče uvlače vas toliko u samu priču da ne možete da poverujete da je u tako malo rečenica stalo toliko detalja, dinamike, emocija koliko neki autori ne mogu celim romanom da nam pruže. 
  • “Ubiti pticu rugalicu” je roman o dečijem pogledu na rasne i klasne predrasude, diskriminaciju kao i neujednačeno sprovođenje pravde za vreme Velike depresije na jugu Amerike. U ovoj priči o nevinosti koju uništava zlo, ptica rugalica je simbol nevinosti. 
  • U poslednjoj knjizi napuljske tertalogije “ Priča o izgubljenoj devojčici” genijalne drugarice Lila i Elena se ponovo zbližavaju Eleninim povratkom u rejon i istovremenim trudnoćama. U njihovim životima je sve izgledalo jednostavno dok nije postajalo komplikovano. Toliko komplikovano, da je samo neverovatna Elena Ferante znala da iskroji i rasplete priču njihovog života na tako maestralan način.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]